Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Over de campagne

'Het gezicht van tbs' is een initiatief van TBS Nederland en Dienst Justitiële Inrichtingen. In de samenleving leeft het beeld van de moordlustige of verkrachtende tbs-er. Dat het beeld van tbs-patiënten genuanceerder is, ontgaat velen. Op deze website krijgen vijf tbs-patiënten een gezicht via de verhalen van Mike, Andey, Eva, Anton en Gé. Een tbs-patiënt is namelijk meer dan alleen het delict dat gepleegd is.

De vijf personages zijn geïnspireerd op werkelijke verhalen van tbs-gestelden die opgenomen zijn (geweest) in de forensische psychiatrie. Uit respect voor alle betrokkenen, slachtoffers en daders, zijn namen aangepast en zijn gebeurtenissen niet herleidbaar.

Nieuwsgierig naar de fictieve verhalen van Mike, Andey, Eva, Anton en Gé? Bekijk de animatie en lees of hoor hun verhaal.

Deel deze verhalen en help mee om een beter beeld te geven over mensen met een tbs-maatregel.

Het gezicht van tbs

Mike
Mike
Anton
Eva
Andey
Mike

Mike

Zijn vader zat veel in de bajes, zijn moeder was verslaafd. Van jongs af aan voedt Mike zichzelf op. Hij leeft vooral op straat, steelt wat hij nodig heeft en deelt klappen uit als iets hem niet zint, vaak onder invloed van drank en drugs. Op zijn 15e krijgt hij voor het eerst te maken met Justitie. Nu – 22 jaar later – is hij klaar voor een leven buiten de tbs-kliniek.

Lees het verhaal van Mike

Anton

Anton

Na zijn gevangenisstraf verruilt Anton de kale cel voor een gemeubileerde kamer met eigen sanitair. De keuken en woonkamer deelt hij met andere cliënten. Dat is wennen, want hij is en blijft een einzelgänger. In de tbs-kliniek móet hij over zichzelf praten. Over zijn obsessie met seks, zijn vrouwbeeld en de verkrachtingen waarvoor hij is veroordeeld.

Lees het verhaal van Anton

Eva

Eva

Nadat haar man ervandoor gaat met een ander, raakt Eva in een diepe depressie. In een roes verstikt haar twee kinderen. Op dat moment is ze ervan overtuigd dat ze dood beter af zijn. Haar geplande zelfdoding mislukt. In de tbs-kliniek gaat ze de confrontatie aan met zichzelf. Het helpt haar verder, maar nog altijd zijn er dagen waarop ze niet weet hoe ze verder moet. 

Lees het verhaal van Eva

Andey

Andey

De aanval is de beste verdediging, vond Andey in zijn jeugd. Als een schuldeiser blijft zeuren, neemt hij zijn pistool mee. Hij doodt de man met voorbedachten rade. De rechter die hem al eens heeft veroordeeld voor doodslag, legt 12 jaar cel op plus tbs met dwangverpleging. Dat oude leven is nu voltooid verleden tijd. Andey gaat voor een huisje-boompje-beestjebestaan.  

Lees het verhaal van Andey

Gé

Dat Gé gevangenisstraf kreeg, snapte hij ergens wel. Hij had iets gedaan wat niet mocht. Maar tbs met dwangverpleging? Die jongens hadden misschien niet gevraagd om zijn aanrakingen, maar geklaagd hadden ze ook niet. In de kliniek leert Gé dat er verschil is tussen vriendschap, intimiteit en seksualiteit. Zo lukt het hem om een nieuwe start te maken.

Lees het verhaal van Gé

Bekijk de animatie of beluister de podcast


Voor meer informatie over deze campagne: www.hetgezichtvantbs.nl

Ben je geraakt door deze verhalen en wil je erover praten? Dan kun je terecht bij Mind Korrelatie (www.mindkorrelatie.nl) of de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Ben je slachtoffer geweest waarvoor iemand tbs opgelegd heeft gekregen en geraakt door deze verhalen? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland (www.slachtofferhulp.nl)