Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Vakantie voor tbs-patiënten?

10 sep 24

Vakantie voor tbs-patiënten?

- We bekijken hoe vakantie onderdeel is van de behandeling

Verlof is een noodzakelijk onderdeel van de behandeling van een tbs-patiënt. Zonder verlof is het niet mogelijk de patiënt voor te bereiden op een veilige terugkeer in de samenleving.

Vanuit de Van der Hoeven Kliniek gaat, ieder jaar, onder begeleiding van medewerkers, een aantal van onze patiënten die daarvoor in aanmerking komen op vakantie. Deze vakantie betalen de patiënten zelf. 

Wanneer mogen patiënten op vakantie?

Een patiënt hoeft niet aan het einde van de behandeling te zijn om mee te mogen op vakantie. Wel moeten zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Zij hebben een verlofmachtiging
  • Zij vertonen goed gedrag en vormen een laag risico
  • Zij kunnen een positieve bijdrage leveren aan de vakantie
  • Zij zijn in staat dit met elkaar vorm te geven

Waarom wordt er vakantie voor patiënten georganiseerd? Wat draagt dat bij aan de re-integratie en normalisering?

Het op vakantie gaan van patiënten heeft drie hoofddoelen:

  • Re-integratie en oefenen met nieuwe ervaringen
  • Bewijzen van aangeleerd gedrag
  • Ontspannen

Door langzaam te wennen raken patiënten gewend aan de buitenwereld. Binnen verlof kan een vakantie hier een goede bijdrage aan leveren. Dit verlaagt uiteindelijk ook het risico op recidive.

Verlof wordt ingezet in de behandeling om de in de kliniek geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen en om te toetsen hoe een patiënt reageert op prikkels die er in de kliniek niet zijn.

Gaat dit goed en vertoont de patiënt goed gedrag dan komt de patiënt voor een nieuwe fase van verlof in aanmerking. Hiervoor verwijzen wij naar deze pagina.

Hoe ziet het programma eruit?

De vakantie van patiënten is vooral gericht op ontspanning en is altijd in Nederland.

Zo kan er tijdens de vakantie  een bezoek worden gebracht aan een stad(je). Hier kunnen patiënten winkelen of naar de bioscoop. Daarnaast wordt er geregeld samen gekookt of gebarbecued. Een rustdag maakt vaak uit van het programma.

Op de laatste dag wordt gezamenlijk opgeruimd en keert de groep terug naar de kliniek.

Al met al duurt de vakantie niet langer dan een midweek, van maandag t/m vrijdag.


Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd?

Alleen patiënten die tijdens hun behandeling al eerder verlof hebben genoten en daarbij hun stabiliteit hebben bewezen, komen in aanmerking voor deze vakantie. Gedurende de vakantie staan ze continu onder toezicht van onze medewerkers, die de patiënten goed kennen en daarom opvallend gedrag direct opmerken. Dit is cruciaal, omdat de hectiek van een vakantie of de vele nieuwe indrukken en prikkels voor onverwachte reacties kunnen zorgen.

De vakantie is altijd zorgvuldig georganiseerd. Zo huren wij twee huisjes, elk afgestemd op de behoeften van de patiënten: één huisje biedt meer rust, terwijl het andere juist voor gezelschap en gezelligheid is. Deze indeling zorgt ervoor dat de patiënten in hun behoeftes kunnen voldoen. 

Toch kunnen er ondanks deze zorgvuldige planning soms spanningen ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer patiënten overprikkeld raken of te weinig slapen. Omdat er altijd meerdere begeleiders aanwezig zijn kunnen we bij zulke situaties adequaat en snel manier ingrijpen. In zulke gevallen kunnen we ervoor kiezen om een extra rustdag in te lassen. Of om sommige patiënten niet mee te laten doen aan activiteiten.