Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Drie vragen aan GZ-psycholoog Leneke

16 mei 24

Drie vragen aan GZ-psycholoog Leneke

GZ-psycholoog bij de Waag Leneke werkt als GZ-psycholoog bij de Waag. We stelden haar drie vragen...

Wat vind je het meest uitdagend aan werken bij de Van der Hoeven Kliniek?

De grote diversiteit! Deze ervaar ik in de vele verschillende mensen met wie ik samenwerk: mannelijke en vrouwelijke patiënten met een grote diversiteit aan culturele achtergronden, psychopathologie, risicofactoren en kwaliteiten. Collega’s van allerlei disciplines met wie ik samenwerk om recidivevermindering te bewerkstelligen. Diversiteit aan werkzaamheden waarvoor ik elke dag opnieuw een breed pallet aan psychologische vaardigheden uit de kast moet trekken om onder meer complexe diagnostische vraagstukken uit te pluizen, risicomanagement vorm te geven en behandeling op maat te bieden voor patiënten. En het allerbelangrijkste in al deze diversiteit: de mens tegenover me zien, in alles wat hij is, en te kijken hoe we samen een delictvrije toekomst vorm kunnen geven.


Wat houdt je werk precies in?

Bij veel patiënten wordt de levensloop gekenmerkt door kwetsuren en teleurstellingen, wat zijn weerslag heeft op hoe men naar zichzelf, anderen en de wereld kijkt. Vanuit een traumasensitieve bril kijk ik als GZ-psycholoog met patiënten naar de levensloop en proberen we te begrijpen hoe iemand geworden is wie hij is. Onder meer intensieve traumabehandeling is een effectieve interventie gebleken om een deel van de impact van vroeger onschadelijker te maken, waardoor meer ruimte ontstaat om goed van de behandeling te profiteren en met meer vertrouwen de toekomst in te gaan. We maken gebruik van evidence-based behandelmethoden enerzijds, en maken de behandeling zo goed als mogelijk individueel op maat anderzijds. In het opzetten en verder finetunen van de intensieve traumabehandeling ervaar ik ruimte, ondersteuning en meedenken vanuit de kliniek, ook van collega’s die weinig met therapie te maken hebben. Dat we momenteel experimenteren met het combineren van EMDR met boksen en andere technieken uit de vechtsport illustreert voor mij dat er in de kliniek ruimte is om out-of-the-box te denken en moed om nieuwe dingen te proberen, essentiële zaken voor mij als bevlogen GZ-psycholoog.


Hoe werk je samen?

Patiënten zijn door verschillende gedragsdeskundigen onderzocht voordat zij in een tbs-kliniek komen. Vaak resten er desondanks complexe diagnostische vragen waarvoor specialistische kennis nodig is. Een psychodiagnostisch expertiseteam ondersteunt me waar nodig als ik er zelf niet uitkom. Na goed in kaart te hebben gebracht hoe iemand geworden is wie hij is, draag ik bij aan de behandeling op maat door een veelheid aan interventies, waaronder cognitieve gedragstherapie, groepsgerichte behandelmodules gericht op seksuele gezondheid en schematherapie. In intervisie en supervisie heb ik de mogelijkheid om dilemma’s te bespreken en met anderen mee te denken, en de opleidingsmogelijkheden bieden me de kans om mijn kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Wat daarin extra fijn is, is dat ik altijd aan kan kloppen bij de afdeling onderzoek om hun expertise te vragen wat de laatste stand van wetenschap is en van daaruit mee te denken in complexe vraagstukken. Kortom, als GZ-psycholoog in de Van der Hoeven Kliniek word ik uitgedaagd in een veelheid aan boeiende werkzaamheden, werk ik samen met vakbekwame collega’s met een veelheid aan expertises, en voel ik ruimte en vertrouwen om te innoveren en van daaruit bij te dragen aan een veiligere maatschappij.


Benieuwd of werken in de forensische zorg ook iets voor jou is? 

Bekijk onze vacatures