Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Onderzoek naar risicotaxatie - Vivienne

10 nov 20

Onderzoek naar risicotaxatie - Vivienne

Onderzoeker Onze risicotaxatie-tools worden inmiddels wereldwijd toegepast

'We doen veel onderzoek naar risicotaxatie, dat hebben we altijd gedaan. We hebben ook een aantal instrumenten vertaald, vanuit Canada ontwikkeld. Ook hebben we een aantal instrumenten zelf ontwikkeld en geïmplementeerd op de werkvloer. Die worden nu volop gebruikt en zijn ook van invloed op de behandeling van de patiënten. 

We voeren daar eigenlijk ook continu onderzoek naar uit. Hoe kunnen we die instrumenten verbeteren? Hoe kun je ze goed toepassen op de individuele patiënt? Dat is eigenlijk de kern. We proberen zo veel mogelijk samen te werken met behandelaars. Dus als wij bijvoorbeeld een nieuw instrument ontwikkelen of een onderzoek uitvoeren, laten we ook altijd mensen van de behandeling meekijken en meedenken. We proberen in gezamenlijkheid de onderzoeken uit te voeren. 

Zo hebben we bijvoorbeeld een instrument ontwikkeld voor vrouwelijke daders en daar ook veel onderzoek naar gedaan. De SAPROF is een ander instrument dat we zelf hebben ontwikkeld. Er waren veel instrumenten voor risicofactoren maar wij misten eigenlijk de positieve kant. Wat zijn factoren die iemand juist kunnen helpen of kunnen compenseren voor die risicofactoren? Toen hebben we ruim tien jaar geleden de SAPROF ontwikkeld. Daar is een promotieonderzoek naar gedaan en inmiddels is de SAPROF in meerdere talen beschikbaar en wordt wereldwijd toegepast. Er wordt ook onderzoek naar gedaan. Het instrument is dus echt gericht op de beschermende factoren: de factoren die mensen kunnen helpen om hun leven beter in te richten. 

Dat kan bijvoorbeeld de manier zijn waarop je met problemen omgaat of dat je werk hebt en veel steun krijgt uit je omgeving. Wat we hebben gevonden, is dat die beschermende factoren er echt toe doen. Ze voegen iets toe aan de voorspellende waarden van risicofactoren. Mensen die meer beschermende factoren opbouwen, recidiveren ook minder. 

Wat ik het allerleukste vind, is naar een congres gaan en vertellen over ons onderzoek. Het is soms best theoretisch, daarom nemen we wel eens een patiënt mee. We hebben wel eens iemand meegenomen toen we vertelden over beschermende factoren. Die man kon zijn eigen levensverhaal vertellen en aangeven wat voor hem de beschermende factoren waren en hoe hij die had opgebouwd in de behandeling. Dat is het leukste om te zien. Je ziet hoe die resultaten in de praktijk uitpakken en dat iemand er dus echt iets aan heeft.'