Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Nieuwe werkplaats de koffiebranderij officieel geopend
  koffiebranderij
  koffie
  tbs
  burgemeester
  opening
  Oudlaan
  Wierde

27 mrt '23

Nieuwe werkplaats de koffiebranderij officieel geopend

Afgelopen donderdag 23 maart was het zover: de officiële opening van koffiebranderij The Bean Specialists

Na een periode van hard werken was het eindelijk tijd om de nieuwe werkplaats van de Van der Hoeven Kliniek locatie Oudlaan op feestelijke wijze te openen. De opening werd voltrokken door burgemeester Sharon Dijksma, die toelichtte hoe het werken in de koffiebranderij een mooie stap is in de resocialisatie van de patiënten.

De koffiebranderij

Het idee om een koffiebranderij binnen locatie Oudlaan (de Wierde) te starten is ontstaan doordat er hier zowel patiënten met een tbs-oplegging als een civielrechtelijke maatregel opgenomen en behandeld worden. Deze diverse groep patiënten hebben verschillende interesses, waardoor het werkaanbod niet altijd voldoende aansloot. Werk is voor patiënten echter een belangrijke beschermende factor in hun resocialisatie. Nu de koffiebranderij er als nieuwe werkplaats bijgekomen is, is het werkaanbod verbreed en passender voor een grotere groep. De komst van de koffiebranderij en nieuwe werkmogelijkheden werd donderdag gevierd.

Officiële opening

Om half 4 arriveerden de eerste gasten. Zij werden ontvangen met een kopje ‘The Bean Specialists-koffie’ op het binnenplein van de Wierde. Om vier uur werd iedereen verwelkomd door locatiedirecteur Ine Zijlstra. Zij vertelde over hoe de branderij een bijdrage levert aan de maatschappelijke missie van de Wierde. Na Zijlstra haar speech was het de beurt aan burgemeester Dijksma om de gasten toe te spreken. Hierbij maakte zij de symbolische vergelijking dat de behandeling van de patiënten raakvlakken heeft met het proces van een koffieboon tijdens het koffiebranden. Daarna heeft de burgemeester de koffiebranderij en de webshop officieel geopend.

 

Samenwerkingen

Nadat de confetti en onthulling van de webshop plaats hadden gevonden, ging het woord over naar Linda Tammerijn van Zuivere Koffie, en Rogier ter Hall van De Forensische Zorgspecialisten. Het idee om de koffiebranderij te starten ontstond in 2020 bij Ter Hall nadat hij een artikel over Zuivere Koffie las. Tammerijn en Ter Hall vertelden over hoe de samenwerking daarna ontstaan is, en welke gemeenschappelijke doelen de organisaties nastreven. Extra aandacht ging uit naar alle partners die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de koffiebranderij en The Bean Specialists als merk.

Intermezzo door Theater Buiten de Muren

Zijlstra nam het woord hierna weer terug, maar dat duurde niet lang. Al snel onderbrak Mariska Verheul, werkmeester van de koffiebranderij, haar en begon Theater Buiten de Muren -bestaande uit collega’s en patiënten- het belang van koffie in de maatschappij te verbeelden. Dit theaterstuk eindigde met de overhandiging van de eerste zak koffiebonen aan burgemeester Dijksma.

Netwerken

Na afloop van het theaterstuk was er een alcoholvrijeborrel waarbij de gasten, medewerkers en patiënten aanwezig waren. De winkel van de Wierde was ook open, zodat men hun eerste doos of zak koffie kon kopen. Maar ook als de gasten geen koffie kochten, gingen zij niet met lege handen naar huis. Iedereen heeft een klein zakje koffie cadeau gekregen om deze te proeven.

Te koop

Nu de koffiebranderij officieel geopend is, is de koffie ook voor iedereen te bestellen. Dit kan op www.thebeanspecialists.nl