Cookievoorkeuren
Instellingen Ik ga akkoord
Terug naar overzicht
    Geweld door vrouwen
    Vivienne de Vogel
    risicotaxatie

17 jun '17

Geweld door vrouwen: tien verhalen over vrouwen veroordeeld tot tbs met dwangverpleging

Waarom brengt een vrouw haar baby om het leven of laat ze haar kind seksueel misbruiken? Wat weten we eigenlijk over vrouwelijk gewelddadig gedrag en over de behandeling daarvan? In het zojuist verschenen boek Geweld door vrouwen geeft forensisch psychologe Vivienne de Vogel meer inzicht in vrouwen die in de forensische zorg zijn beland. Aan de hand van tien portretten schetst ze een indringend beeld van levens die al vroeg ontspoord zijn. En toont ze de zoektocht naar de beste behandeling om deze vrouwen weer zicht op een toekomst te bieden.

Toonaangevend binnen risicotaxatie bij vrouwen

Vivienne de Vogel is werkzaam in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek en doet sinds 2005 onderzoek naar vrouwen in de forensische psychiatrie met als doel een betere behandeling voor hen te ontwikkelen. De Vogel is de eerste ter wereld die een risicotaxatie-instrument voor vrouwen in de forensische zorg heeft ontwikkeld.

Belangrijk onderzoek omdat onbekend is of de behandeling die voor mannen is ontwikkeld wel bij vrouwen aanslaat. Vrouwelijke en mannelijke daders verschillen sterk van elkaar, bijvoorbeeld op het vlak van psychische stoornissen, trauma’s en het feit dat vrouwen vaak al eerder (gedwongen) opgenomen zijn geweest in een psychiatrische instelling. Van alle veroordeelden in gevangenissen en de forensische zorg is nu 7 procent vrouw en dat percentage stijgt. Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. 

Geweld herkennen en voorkomen

Als mensen rondom gewelddadige vrouwen de waarschuwingssignalen beter leren herkennen, kunnen ze eerder hulp inschakelen waardoor het minder snel uit dan hand kan lopen. Daarmee kun je volgens De Vogel op den duur de vicieuze cirkel van geweld doorbreken en eraan bijdragen dat bijvoorbeeld kinderen van deze gewelddadige vrouwen niet dezelfde kant opgaan. Iets wat nu in veel gevallen wel gebeurt.   

Saskia Belleman, rechtbank- en juridisch verslaggever bij de Telegraaf, schreef het voorwoord van het boek. Haar mening over Geweld door vrouwen is helder: ‘Leg die smartphone weg en lees een boek. Dit boek.’ 

Het boek is vanaf 21 juni in de boekhandel beschikbaar maar al te bestellen via uitgeverij Boom: Geweld door vrouwen.


Biografie De Vogel

Forensisch psychologe Vivienne de Vogel werkt sinds 1998 bij De Forensische Zorgspecialisten en is hoofd van de afdeling Onderzoek. Naast haar werk als onderzoeker is zij sinds maart 2017 ook werkzaam als bijzonder lector bij het lectoraat ‘Werken in Justitieel Kader’ van Hogeschool Utrecht.