Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
Aanstelling Vivienne de Vogel als bijzonder hoogleraar Forensische Zorg Universiteit Maastricht

13 sep 21

Aanstelling Vivienne de Vogel als bijzonder hoogleraar Forensische Zorg Universiteit Maastricht

Op 1 september 2021 is dr. Vivienne de Vogel gestart als bijzonder hoogleraar op de leerstoel Forensische zorg bij de Faculteit van ‘Psychology and Neuroscience’ bij de Universiteit Maastricht. De Vogel richt haar onderzoek op verdere verbetering van de kwaliteit van forensische zorg op gebied van onder andere risicotaxatie, behandeling, het werk van zorgprofessionals en continuïteit in de zorg.

Leerstoel Forensische Zorg
De leerstoel bij de Universiteit Maastricht is ingesteld voor de periode van 5 jaar. Bij deze leerstoel hoort een onderzoeksplan dat bestaat uit drie onderzoekslijnen namelijk: forensisch psychiatrische patiënten (risicotaxatie, effectiviteit behandeling, gendersensitief werken, geweld naar anderen/zichzelf); professionals werkzaam in de forensische zorg (veerkracht, werkalliantie, attitudes); de organisatie (samenwerking, continuïteit in de forensische zorg). De leerstoel wordt gefinancierd door De Forensische Zorgspecialisten.

Achtergrond De Vogel
De sectie Forensische Psychologie was al bekend terrein voor De Vogel omdat Corine de Ruiter en zij elkaar al lange tijd als vakgenoten kennen: “In 1998 ben ik bij haar begonnen in de Van der Hoeven Kliniek en ook bij haar gepromoveerd”. Dit contact is gebleven en heeft er mede voor gezorgd dat De Vogel nu bij Universiteit Maastricht aan het werk gaat: “Corine en ik werken veel samen, we begeleiden samen ook promovendi aan de Universiteit Maastricht. Ik ben altijd onder de indruk geweest van hoe gepassioneerd en toegewijd zij is. Dus toen de mogelijkheid kwam om mij bij de sectie te voegen, ging ik ervoor.”

Sinds 1998 werkt De Vogel als onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten. Daarnaast is ze sinds 2017 lector Werken in Justitieel Kader bij de Hogeschool Utrecht en is ze wetenschappelijk adviseur van het Adviescollege Verloftoetsing TBS. De Forensische Zorgspecialisten is trots dat De Vogel namens de organisatie deze functie gaat bekleden en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan verbetering van de forensische zorg.

 

Van der Hoeven Kliniek is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten
DFZS
Van der Hoeven Kliniek
de Waag