Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht
    Open Dag TBS

29 jan 18

17 maart 2018: Open Dag TBS Nederland

Op zaterdag 17 maart 2018 openen zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken, waaronder de Van der Hoeven Kliniek (Utrecht en Amersfoort), hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 5 februari om 07.00 uur via de website van TBS Nederland. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Nationale Week van Zorg en Welzijn die van 12 tot en met 17 maart 2018 plaatsvindt.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)

De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:

  • FPK de Beuken, Boschoord
  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Utrecht
  • FPC Van der Hoeven Kliniek (locatie De Voorde), Amersfoort
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere Buiten-Oost
  • FPC Pompestichting, Nijmegen
  • FPC Pompestichting (locatie LFPZ), Zeeland
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray

 

Inschrijven
Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan van maandag 5 februari tot en met zondag 25 februari via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Om bezoekers aan te melden, heeft u van alle bezoekers de nummers van hun legitimatiebewijs nodig.

Wat is er te zien? Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. Op de website is meer informatie te vinden over de programma’s in alle deelnemende instellingen.

Programma Van der Hoeven Kliniek
De Van der Hoeven Kliniek doet op twee locaties mee aan de Open Dag TBS. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de locatie aan de Willem Dreeslaan in Utrecht of locatie De Voorde in Amersfoort. Het bezoek begint op beide locaties met een ontvangst en daarna worden de bezoekers binnen de kliniek rondgeleid. Zij krijgen informatie over tbs, de behandeling en het resocialisatietraject. Het programma is op beide locaties van 10.00 uur tot 12.00 uur.  

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?
Tijdens de laatste Open Dag op 19 maart 2016 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland

In 2018 is het de vierde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector. 

Van der Hoeven Kliniek
De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. In de Van der Hoeven Kliniek leren patiënten met een tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen leven. Veilig voor een ander en voor zichzelf. De Van der Hoeven Kliniek heeft twee locaties in Utrecht en één in Amersfoort (De Voorde) en kent drie specialisaties: tbs, kliniek intensieve behandeling (kib) en long care voor tbs- en KIB-patiënten.