Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

6 Feiten & cijfers

Aantal opnames

In 2022 werden er 78 patiënten opgenomen in de Van der Hoeven Kliniek. Dit waren 49 patiënten met een tbs-oplegging en 29 patiënten met een zorgmachtiging. In de uitgebreide toelichting vind je terug hoeveel eerste opnames er zijn geweest.

Aantal patiënten in de zorg

In 2022 verbleven er gemiddeld 330 patiënten tegelijkertijd in de kliniek. De afgelopen jaren zien we een toename van patiënten met een tbs-oplegging. Deze stijging is te verklaren door de landelijke stijging van opleggingen. Het aantal opnames van kib-patiënten nam wel af, en bedroeg 81 patiënten.

Aantal verlofbewegingen

Maar liefst 25.338 keer gingen er in 2022 patiënten met verlof. Dit zijn de patiënten met een verlofstatus. Het verlof kan een rondje wandelen in de buurt zijn, tot aan het hebben van werk buiten de kliniek.

Incidenten tijdens verlof

Tijdens alle verlofbewegingen in 2022 heeft er twee keer een incident plaatsgevonden. Incidenten tijdens verlof kunnen heel verschillend zijn in mate van ernst. Denk bijvoorbeeld aan winkeldiefstal, overlast of geweldpleging maar ook ernstiger, bijvoorbeeld een zeden- of levensdelict.

Doorstroom tbs-patiënten vervolgvoorzieningen

Het aantal patiënten dat doorstroomde naar transmurale voorzieningen is in 2022 licht gestegen. Dit waren 15 patiënten. Aangezien de instroom van tbs-patiënten sinds een paar jaar weer groter wordt, is de verwachting dat de doorstroom ook verder zal stijgen.

Uitstroom

De uitstroom van tbs-patiënten lag in 2022 ook weer hoger. Zo stroomden 14 patiënten uit na het einde van de behandeling of de voorwaardelijke beëindiging. De door- en uitstroom is nog steeds relatief laag vanwege het geringe aantal forensische doorstroomplekken in het land.

Toelichting en eerdere edities

Cijfers
Cijfers
Eerdere edities
Cijfers

Cijfers

Benieuwd naar alle cijfers van de Van der Hoeven Kliniek in 2022? Het complete overzicht inclusief de toelichting vind je hier.

Cijfers    Toelichting

Eerdere edities

Eerdere edities

Hieronder vind je een overzicht van onze eerdere jaarverslagen. 

2021: Veerkracht

2020: Een jaar waarin alles anders was

2019: Verbinding