Behandelroutes
De patiënten van de Van der Hoeven Kliniek doorlopen verschillende routes binnen hun behandeling. Dit heeft te maken met onder andere de maatregel waarmee zij gedwongen opgenomen zijn. Denk hierbij aan een zorgmachtiging, tbs met dwangverpleging of andere forensische zorgtitels. De geschetste routes geven een indicatie van een route die een patiënt zou kunnen doorlopen. Belangrijk om te realiseren is dat iedere patiënt zijn of haar eigen route doorloopt.
Therapie
In de kliniek krijgen de meeste patiënten psychotherapie; individueel of in een groep. Samen kijken we met de patiënt naar zijn of haar levensloop. We doen dit om te begrijpen hoe ze zijn geworden wie ze zijn. Vervolgens leggen we dat vast in een zogenaamd cognitief profiel. In de 'delictscenarioprocedure' bespreken we met de patiënt de delicten (misdrijven) die hij of zij gepleegd heeft. Dit doen we om te onderzoeken welke omstandigheden meespeelden toen de patiënt het delict pleegde. Ook maken we samen een positief toekomstplan en een terugvalpreventieplan.
Wonen
In de Van der Hoeven Kliniek wonen patiënten met elkaar samen in leefgroepen. Elke groep heeft een woonkamer en keuken met eetkamer. Elke patiënt heeft een slaapkamer met daarin een bed, kast, bureau en eigen toilet- en douchevoorzieningen. Alle groepen hebben een gemengde samenstelling van mannen en vrouwen. De patiënten zijn samen verantwoordelijk voor het huishouden. Patiënten die al verder zijn in hun behandeling, kunnen in interne flats oefenen om zelfstandig te wonen. Ze zijn hier zelf verantwoordelijk voor de dagindeling en het huishouden. Als patiënten er aan toe zijn, zijn er ook woningen buiten de kliniek waar ze kunnen wonen. Dit heet transmuraal wonen.
Werken
Werk is een belangrijke beschermende factor voor een veilige en succesvolle terugkeer in de samenleving. Het geeft een zinvolle daginvulling en -structuur en zorgt voor inkomen. De dagelijkse leiding van de werkplaatsen is in handen van werkmeesters, die uit het bedrijfsleven komen. Het zijn vakmensen; ze zijn allemaal specialist op hun vakgebied. De werkplaatsen bieden een grote diversiteit aan werkzaamheden. Veel van onze patiënten hebben geen opleiding en daardoor vaak geen vak geleerd. In de kliniek kunnen patiënten diverse gecertificeerde (vak)opleidingen volgen waarmee ze na hun behandeling bij bedrijven aan de slag kunnen. Zo kunnen patiënten niet alleen werken aan het verminderen van de kans op recidive (opnieuw plegen van een delict), maar ook aan hun toekomst.
Leven
Binnen de Van der Hoeven Kliniek is naast behandeling ook ruimte voor sport en kunstvakken. Sport is bedoeld als ontspanning en om energie kwijt te raken. Binnen de kliniek kan men uiteenlopende sporten beoefenen, van voetbal tot klimmen en van badminton tot judo. Kunstvakken, zoals beeldende vakken, theater en muziek, bieden de patiënt de kans om bij zichzelf talenten te ontdekken. Dit leidt vaak tot een hobby of vrijetijdsbesteding; een belangrijke pijler bij resocialisatie, omdat een hobby of vrijetijdsbesteding belangrijke beschermende factoren zijn bij het voorkomen van recidive.
Veelgestelde vragen
Tbs betekent terbeschikkingstelling. Tbs is een maatregel die een rechter kan opleggen aan mensen die gedeeltelijk of geheel ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Bij deze mensen is na onderzoek aangetoond dat zij psychiatrische problemen hebben en (mede daardoor) een ernstig misdrijf pleegden. Het gaat dan om een ‘tbs-waardig’ misdrijf waarvoor minimaal vier jaar gevangenisstraf wordt opgelegd. Ook moet er kans op herhaling bestaan.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) voert namens de minister van Justitie en Veiligheid gevangenisstraffen uit die de rechter heeft opgelegd. DJI is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van gedetineerden. Het werkt met hen samen aan de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Hoe de behandelduur in de tbs wordt uitgerekend kun je lezen in het informatieblad van DJI.
Er is sprake van een civielrechtelijke maatregel wanneer een civiele rechter bepaalt dat het voor de veiligheid van de patiënt en zijn omgeving beter is wanneer die patiënt wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Deze maatregel wordt opgelegd aan patiënten met een psychische stoornis, die met politie of justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen. In de Van der Hoeven Kliniek verblijven deze patiënten op de locaties Oudlaan en Utrechtseweg.
De patiënten in de Van der Hoeven Kliniek zijn mannen en vrouwen vanaf 18 jaar met psychische stoornissen. Een groot deel van deze patiënten heeft problemen, zoals bijvoorbeeld verslaving, relationele of financiële problemen. Mede hierdoor hebben zij een ernstig delict gepleegd of zijn ze een gevaar voor zichzelf of hun omgeving. Zij worden in de kliniek behandeld om de veiligheid van de maatschappij en die van henzelf te vergroten.
Heb je een vraag?
Contact
Loraine Soebhag & Jasmijn Beumer
Plaatsingsfunctionaris
T 030 - 275 82 56
E plaatsingen@hoevenkliniek.nl
Van der Hoeven Kliniek
Afdeling Plaatsingen
Postbus 174
3500 AD Utrecht
Persvoorlichters
Sandra Eigeman 030 - 275 82 15
Evert-Jan Pieters 030 - 275 82 55
E: pers@dfzs.nl
De Forensische Zorgspecialisten
Afdeling Communicatie
Willem Dreeslaan 2
3515GB Utrecht
HR Frontoffice
De Forensische Zorgspecialisten
Afdeling HR
Willem Dreeslaan 2
3515GB Utrecht